- See more at: https://jepunmari2.blogspot.com/p/cara-tukar.html#sthash.PrrPdanp.dpuf Chenta Syahiera: Resepi Pengat Ubi Keledek

5 Oct 2015

Resepi Pengat Ubi Keledek

Posted by scha syahiera at 07:44
Assalamualaikum wbt. :)Hari ni, bangun pepagi dah basuh baju, kemas rumah, settle apa yang patut then masuk dapur godek-godek apa yang ada. Ada ubi keledek yang Ieyra beli semalam kat Family Mart. Dalam kepala, buat pengat je la. Haaa, terus potong-potong, rebus kasi separuh masak.Nak resepi?? Meh rapat-rapat Ibu muda nak share :)



Bahan-bahan:


ubi keledek
santan
daun pandan
gula melaka
garam secubit

Cara-cara:
1. ubi keledek di potong dan direbus sehingga agak empuk. Ketepikan seketika.
2. Letak air ke dalam periuk mengikut sukatan kuah yang dikehendaki, masukkan gula melaka, daun pandan dan garam.
3. biarkan seketika masukkan santan.
4. kacau dengan api perlahan sehingga santan masak.
5.boleh dihidangkan.

Hasilnya cenggini :







The best thing to hold onto in life is each other.

1 comment:

  1. Sy x blh nak makan ubi dah sekarang ni.. Mampu tengok je la..

    ReplyDelete

 

Chenta Syahiera Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea